Manja slova Veća slova RSS

USPNFT

aspn

>

Održan sastanak sa ovlašćenim licima banaka

Održan sastanak sa ovlašćenim licima banaka
Datum objave: 29.12.2017 00:00 | Autor: uprava

Ispis Štampaj stranicu


uprava

U utorak,  26.12.2017. godine  u Upravi za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma, (u daljem tekstu: USPNFT) održan je radni sastanak sa ovlašćenim  licima komercijalnih banaka.

 

Tema sastanka bila je analiza rada Uprave za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma za 2017. godinu, sa posebnim osvrtom na kvalitet rada ovlašćenih lica, unapređenje kvaliteta prijavljivanja sumnjivih transakcija, novinama u Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma, kao i aktuelnim pitanjima koja se javljaju tokom rada itd.

 

U pripremnoj fazi sastanka USPNFT je izdvojila najaktuelniju problematiku iz domena sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma sa svih aspekata, kao i sveukupnih relacija i odnosa sa bankama odnosno ovlašćenim licima,  te ih predočila tokom radnog dijela sastanka.

 

Predstavnici banaka su upoznati sa nastupajućim izmjenama i dopunama  Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma. U globalu su prezentovane i razmatrane najaktuelnije novine  u Predlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma, a potom je urađen detaljan osvrt na one stavke koje se odnose na finansijske institucije, odnosno komercijalne banke, a koje će biti implementirane pomenutim zakonom.

 

Nadalje, konstatovano je da postoji tendencija porasta prijavljivanja sumnjivih transakcija,  pri čemu su date sugestije da na ovaj segment treba obratiti posebnu pažnju.

 

U završnom dijelu sastanka iskazano je obostrano zadovoljstvo dosadašnjim radom i saradnjom ovlašćenih lica i USPNFT, istaknut je značajan efekat ovakvih radnih sastanaka i dogovoreno da se sa tom praksom nastavi i u budućem periodu.