Мања слова Већа слова РСС

УСПНФТ

аспн

>

ОБАВЈЕШТЕЊЕ ЗА ОБВЕЗНИКЕ

Датум објаве: 27.05.2016 14:05 | Аутор: УСПНФТ

Испис Штампај страницу


    Обавјештавамо обвезнике да је у току завршна фаза развоја и имплементације новог софтвера за потребе Управе за спрјечавање прања новца и финасирања тероризма. Наиме, нови софтвер, чија је израда омогућена кроз ИПА пројекат “Подршка ЕУ владавини права“ (ЕУРОЛ), ће знатно унаприједити и убрзати комуникацију између Управе и обвезника, и донијети извјесне новине у начину извјештавања, међу којима су најзначајније:

• Могућност електронског извјештавања о трансакцијама за све врсте обвезника попуњавањем електронског обрасца или уплоадом XМЛ фајла са трансакцијама
• Сигурна размјена докумената (хттпс доwнлоад и уплоад) уз пријем потврда о успјешно примљеним или послатим документима, и нотификацијама о пристиглим документима на е-маил
• Приступ wеб порталу Управе уз коришћење дигиталног цертификата, корисничког имена и лозинке

    Приступ новом wеб порталу Управе у циљу слања електронских извјештаја о трансакцијама и размјени документа са Управом ће бити могућ само уз употребу квалификованих дигиталних цертификата за напредни електронски потпис издатих на токену које издаје Цертификационо тијело Поште ЦГ-ЦА. Поменути дигитални цертификат треба бити издат на име овлашћеног лица/замјеника, који ће у име и за потребе обвезника спроводити мјере откривања и спрјечавања прања новца и финансирања тероризма.

 
    С обзиром да се почетак рада новог портала Управе очекује крајем јуна или почетком јула 2016. године, пожељно је на вријеме набавити дигиталне цертификате и доставити Управи јавне кључеве. Тачан датум почетка рада новог портала, упутство о експортовању и начину доставе јавног кључа дигиталног цертификата ће током јуна бити објављени на сајту Управе.

 
    Почетком јуна се очекује и доношење Правилника о  допунама Правилника о условима и начину достављања података о готовинским трансакцијама у износу од најмање 15.000 еура и сумњивим трансакцијама, у чијем саставу ће бити и нови обрасци за извјештавање. Обвезници ће моћи извјештавати по обрасцима који су сада у употреби све до тренутка почетка рада новог портала Управе (крај јуна), од када ће извјештавање бити могуће искључиво употребом нових образаца.

Више информација може се добити на телефон 020 / 210 - 025  или путем е-маила Управе  спн@успн.цо.ме .

Корисни линкови:
хттп://www.постацг-ца.ме/
хттп://www.постацг-ца.ме/Документација (Захтјев за издавање цертификата; Овлашћење)
хттп://www.постацг-ца.ме/Упутство-за-крајње-кориснике