Manja slova Veća slova RSS

USPNFT

aspn

>

OBAVJEŠTENJE ZA OBVEZNIKE

Datum objave: 27.05.2016 14:05 | Autor: USPNFT

Ispis Štampaj stranicu


    Obavještavamo obveznike da je u toku završna faza razvoja i implementacije novog softvera za potrebe Uprave za sprječavanje pranja novca i finasiranja terorizma. Naime, novi softver, čija je izrada omogućena kroz IPA projekat “Podrška EU vladavini prava“ (EUROL), će znatno unaprijediti i ubrzati komunikaciju između Uprave i obveznika, i donijeti izvjesne novine u načinu izvještavanja, među kojima su najznačajnije:

• Mogućnost elektronskog izvještavanja o transakcijama za sve vrste obveznika popunjavanjem elektronskog obrasca ili uploadom XML fajla sa transakcijama
• Sigurna razmjena dokumenata (https download i upload) uz prijem potvrda o uspješno primljenim ili poslatim dokumentima, i notifikacijama o pristiglim dokumentima na e-mail
• Pristup web portalu Uprave uz korišćenje digitalnog certifikata, korisničkog imena i lozinke

    Pristup novom web portalu Uprave u cilju slanja elektronskih izvještaja o transakcijama i razmjeni dokumenta sa Upravom će biti moguć samo uz upotrebu kvalifikovanih digitalnih certifikata za napredni elektronski potpis izdatih na tokenu koje izdaje Certifikaciono tijelo Pošte CG-CA. Pomenuti digitalni certifikat treba biti izdat na ime ovlašćenog lica/zamjenika, koji će u ime i za potrebe obveznika sprovoditi mjere otkrivanja i sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

 
    S obzirom da se početak rada novog portala Uprave očekuje krajem juna ili početkom jula 2016. godine, poželjno je na vrijeme nabaviti digitalne certifikate i dostaviti Upravi javne ključeve. Tačan datum početka rada novog portala, uputstvo o eksportovanju i načinu dostave javnog ključa digitalnog certifikata će tokom juna biti objavljeni na sajtu Uprave.

 
    Početkom juna se očekuje i donošenje Pravilnika o  dopunama Pravilnika o uslovima i načinu dostavljanja podataka o gotovinskim transakcijama u iznosu od najmanje 15.000 eura i sumnjivim transakcijama, u čijem sastavu će biti i novi obrasci za izvještavanje. Obveznici će moći izvještavati po obrascima koji su sada u upotrebi sve do trenutka početka rada novog portala Uprave (kraj juna), od kada će izvještavanje biti moguće isključivo upotrebom novih obrazaca.

Više informacija može se dobiti na telefon 020 / 210 - 025  ili putem e-maila Uprave  spn@uspn.co.me .

Korisni linkovi:
http://www.postacg-ca.me/
http://www.postacg-ca.me/Dokumentacija (Zahtjev za izdavanje certifikata; Ovlašćenje)
http://www.postacg-ca.me/Uputstvo-za-krajnje-korisnike